Naar boven
Klantbeoordeling
6
  • Voordelige prijzen
  • Gratis advies op maat
  • Uitsluitend A-merken
  • Eenvoudig geregeld

Rookgasafvoer voor cv-ketels

Bij de vervanging van een nieuwe cv-ketel kom je voor de keuze te staan: Ga je voor een cv-ketel met een parallelle gasafvoer, of kies je voor de tegenwoordig aanbevolen concentrische methode van gasafvoer? Wij zetten voor je op rij wat het verschil tussen deze twee methoden is zodat je een goed geïnformeerde keuze kan maken bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.  

Enkelwandige parallelle rookgasafvoer

Het is in Nederland altijd gangbaar geweest om de aan- en afvoerpijpen voor cv-ketels afzonderlijk van elkaar aan te leggen. Deze vorm van enkelwandige rookgasafvoersystemen wordt de parallelle gasafvoer genoemd. De rookgas- en luchttoevoer buis zijn gekoppeld met de adapter van de cv-ketel die op zijn beurt weer is gekoppeld op een dak- of muurdoorvoer. De twee buizen worden verbonden tot een gecombineerde doorvoer. Op deze manier worden de rookgassen uitgestoten naar buiten, en komt de verbrandingsluchttoevoer juist van buiten naar binnen. Een parallel rookgasafvoersysteem vormt geen gevaar indien deze op de juiste manier is geïnstalleerd volgens de montagevoorschriften.    

Dubbelwandig concentrische rookgasafvoer

Een concentrisch rookgasafvoersysteem zit net iets anders in elkaar dan het parallelle systeem. Een concentrisch systeem heeft twee buizen die in elkaar zitten. De eerste buis, de binnenbuis, zorgt voor de afvoer van schadelijke rook en verbrandingsgassen. Deze buis wordt ook warm door het afvoeren. De andere buis, de buitenbuis, zorgt voor de toevoer van verse verbrandingslucht. Deze verse lucht is koud en wordt in de buis verwarmd. Door deze dubbelwandige buis-in-buis, of pijp-in-pijp constructie is er sprake van een extra vangnet als er een lekkage ontstaat. Wanneer een lekkage in de binnenbuis vormt, komen de rookgassen meteen in de luchttoevoer van de ketel in plaats van in de open lucht. De vervuiling in het luchttoevoerkanaal zorgt dan meteen voor een storingssignaal waardoor de kans op koolmonoxidevergiftiging wordt geminimaliseerd. Dit wordt ook wel de ‘failsafe’ oplossing genoemd.      

Rookgasafvoer cv-ketel
Links een parallele rookgasafvoer en rechts de concentrische 'pijp-in-pijp' constructie

Voordelen van concentrische rookgasafvoer installatie

Het installeren van een concentrisch rookgasafvoersysteem is zowel makkelijker, veiliger als sneller. De kans op installatiefouten is ook gereduceerd. Er zijn ten opzichte van de parallelle versie minder beugels en onderdelen nodig en de afvoersystemen zijn redelijk simpel aan elkaar te koppelen.

Mooi afgewerkt geheel

Er loopt maar één buis of pijp tussen de ketel en de dak-of muurdoorvoer waardoor het geheel er heel netjes en overzichtelijk uitziet. Ook neemt het minder plaats in beslag dan het twee buizen systeem.  

Failsafe oplossing

Indien er een te hoog recirculatiegehalte van CO2 tot stand komt zal de ketel afslaan. Hierdoor is de kans op koolmonoxidevergiftiging sterk teruggebracht waardoor bewoners een kleinere kans op gevaar hebben. Dit bevordert dus een veilige situatie.   

Concentrisch vs. Parallel

Een concentrisch rookgasafvoersysteem is in het buitenland vaak al verplicht. In Nederland is dit nog niet het geval. De ongelukken die ontstaan, komen vrijwel altijd van de gebruikelijke parallelle rookgasafvoer. Daarnaast zijn er steeds meer materialen voor concentrische installaties verkrijgbaar. In combinatie met de andere voordelen hierboven genoemd, en met name de extra veiligheid die een concentrisch systeem met zich meeneemt adviseert de Raad van Veiligheid om een concentrisch systeem te gebruiken. Daarnaast heeft de Raad ook vastgesteld dat zelfs bij moderne en goed onderhouden cv-ketels er nog altijd een kans op koolmonoxidevergiftiging aanwezig is.  

Aanbod cv-ketels met een concentrisch rookgasafvoer