Naar boven
Klantbeoordeling
6
  • Voordelige prijzen
  • Gratis advies op maat
  • Uitsluitend A-merken
  • Eenvoudig geregeld

CW-waarde van een cv-ketel

Wat betekent de CW-waarde van een cv-ketel?

De CW-waarde van een cv-ketel is een afkorting voor Comfort Warmwater en staat voor de hoeveelheid warm water die de ketel kan leveren per minuut. Bij cv-ketels kan je kiezen uit een CW3, CW4, CW5 en CW6. Het getal geeft een klasse aan: Hoe hoger deze waarde is, hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut. Bij het kopen van een cv-ketel is de CW-waarde een belangrijke factor. Je wilt immers zo snel mogelijk warm water uit de kraan en soms zelfs op meerdere plekken tegelijkertijd. De CW-waarden zijn vastgesteld door Stichting Gaskeur.

Hoe bereken je de CW-waarde?

Voor het vaststellen van de CW-waarde wordt er gekeken naar diverse meetbare prestaties van de cv-ketel:
  • Hoe snel is een bad van 100 liter vol?
  • Hoeveel liter warm water van 40° Celsius komt er per minuut uit de douche?
  • Hoeveel liter warm water van 60° Celsius komt er per minuut uit de (keuken)kraan?
  • Is het warm water geschikt voor keuken, douche en/of bad (al dan niet tegelijkertijd)?

Welke CW-waarde heb ik nodig? Dat zie je in de CW klasse tabel:
CW waarde cv-ketel warm water

CW klasse regendouche

Vaak krijgen we de vraag welke cv-ketel het meest geschikt is voor een regen- of stortdouche. Wij adviseren hiervoor een cv-ketel in de CW5 klasse, want bij een CW3 of CW4 komt er gewoonweg minder water per minuut uit de kraan. Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. 

Een cv-ketel met een hoge CW-waarde kiezen

Cv-ketels met een CW-waarde van CW5 of CW6 kunnen heel veel warm water per minuut leveren. Ideaal voor een stortdouche of het snel vullen van een bad. Maar houd er rekening mee dat de aanschaf van zo'n ketel duurder is. Want een hoge CW klasse vereist ook een groot vermogen (in kW) voor verwarming. Dit hoge vermogen is niet altijd noodzakelijk; Je huis wordt lekker warm, maar niet op een efficiënte manier. Voor een CW6 ketel geldt zelfs dat het leidingwerk geschikt moet zijn. Vaak zijn hier aanpassingen voor nodig. Laat je daarom altijd vakkundig adviseren. Wij van CVketelvoordeel.nl helpen je graag bij de juiste keuze!

Alle cv-ketels bekijken